Hoppe i havet for å beskytte øynene?

Reiseforsikring, solkrem og kulltabletter husker vi. Men hva med å beskytte øynene i ferien?

Det er godt å dra til varme og sol etter en lang vinter. Både tradisjonelle feriesteder langs Middelhavet og tropiske områder lengre unna, er populære feriemål. Uansett hvor turen går, bør du huske å pakke mer enn bikinien.

Det er viktig å være klar over, og beskytte seg mot fremmede bakterier. Dette gjelder ikke bare på reiser i tropiske områder. De fleste nordmenn er heller ikke vant til bakteriene på etablerte feriesteder som Tyrkia og Hellas. På grunn av varme og fuktighet er man dessuten ekstra eksponert for smitte og infeksjoner. De fleste ferierådene dreier seg om hvordan man skal unngå mageproblemer, men som optikere er vi opptatt av å minne om hvor viktig det er å beskytte øynene.

Nødvendig beskyttelse

Solbriller er ikke bare til pynt. Gode solbriller gir også viktig beskyttelse. På samme måte som solkrem, hindrer både solbriller og linser forbrenning. Det er lettere enn man tror å bli solbrent på øynene. Blir man skikkelig solbrent, kalles dette å bli snøblind. Lettere forbrenning gir tørre og hovne øyne. Da har solen brent små rifter på øyet. Dette er ikke bare ubehagelig, men har også gjort hornhinnen mer utsatt for bakterier. Vær derfor forsiktig om du liker å sole deg uten solbriller eller linser. Blir du solbrent er det ekstra viktig ta forholdsregler!

Nyttige ferieråd

Vær påpasselig med håndhygienen og ta minst mulig på øynene. Du bør også være litt forsiktig når du bruker bassenget. Klor kan irritere, men om vannet ikke er rent kan bakteriene gi infeksjoner.

Alle som kan bruke engangslinser, bør velge disse på varme og fuktige steder.

Pakk gjerne med reservebriller. Det er ikke alltid lett å finne nye solbriller med styrke eller vanlige briller når man er på ferie et fremmed sted.

Ikke bruk springvann om du har behov for å skylle øynene. Helst bør man benytte en saltvannsoppløsning for å unngå bakterier. Dette får man får tak i på apotek.

Og du – det er faktisk heller ikke så dumt å hoppe i havet. Selv om man kanskje tenker at vannet på badestranden som enda mer forurenset enn vannet i bassenget, er det salt og dermed i stor grad selvrensende.

Bærum Optikk er en faghandel som selvfølgelig ikke bare selger solbriller og linser. Vi ønsker å være en rådgiver og er åpne for en prat med alle som stikker innom butikken vår i Claude Monets allé i Sandvika. Kom gjerne innom før ferien om du føler behov for det.