linser-banner

Spesiallinser

Sclerallinser, som er en type harde/stabile linser, er forskjellig fra andre linser ved at de er skreddersydde til akkurat ditt øye. De er også større i diameter, noe som faktisk gjør dem mer behagelige å ha på. Dette er fordi det er færre smertereseptorer på den hvite delen i øyet, der kanten av linsen lander, enn lenger inn på øyet. Den hvite delen i øyet blir kalt sclera, derav navnet på linse typen.

Hvem kan bruke sclerale linser?

Mange som har prøvd vanlige linser uten at det har lykkes, har en ny mulighet til å fungere godt synsmessig med sclerale linser. Linsene blir skreddersydd til styrken din, krumningen på hornhinnen og størrelsen på øyet ditt.

Personer med ruglete eller irregulær hornhinne, veldig skjeve hornhinner, ekstremt høye styrker og de som sliter med tørre øyne ved bruk av vanlige linser, nyter godt av sclerale linser:

For deg med veldig høye styrker eller svært skjeve hornhinner. Når du bruker stabile linser, jevner tårevæsken under linsen ut overflaten mellom hornhinnen og linsen og overflaten blir glatt og jevn igjen, slik den må være for at lyset skal brytes når det går inn gjennom pupillen og treffer netthinnen.

Tradisjonelt har den viktigste grunnen til å tilpasse sclerallinser vært ruglete eller irregulære hornhinner. En av årsakene til at hornhinnen er irregulær er en sykdom på hornhinnen som heter keratokonus. Har du denne sykdommen kan det være vanskelig å få briller eller vanlige myke linser til å fungere bra. Dersom dette er tilfelle, kan NAV være med å dekke kostnader til sclerallinser for deg.

 

Arrdannelser eller infeksjoner?

Det kan være en annen grunn til å bruke sclerallinser. Linsene kan fungere som en bandasje over hornhinnen. Dette gjør helingsprosessen raskere, tryggere og mindre smertefull. Noen må dessverre transplantere hornhinnen sin og da kan den bli ganske ruglete etterpå – sclerallinser er også her et veldig godt alternativ til vanlig myke linser eller briller.

For deg med veldig tørre øyne kan sclerallinser være et godt alternativ til vanlig myke linser. Noen har sykdommer som gjør at øynene blir ekstra tørre som for eksempel ved Sjøgrens syndrom. Før du tar Sclerallinsene på fyller du de med sterilt saltvann og dette gjør at hornhinnen beholder fuktigheten hele dagen.

 

Alternativer?

Det finnes flere alternative harde eller stabile linser enn sclerallinser og det er viktig å finne ut hva som passer til deg. Fordi både sclerallinser og andre typer stabile linser blir skreddersydd til dine behov og dine øyne gjør våre optikere er nøye undersøkelse av øynene dine blant annet ved å ta mål av hornhinnens krumninger og topografi.

Scleralinser og andre spesialiser er tidkrevende å tilpasse, men veldig ofte blir resultatet bra og det er mange som har forsøkt linser tidligere uten at det har lyktes som blir godt fornøyd med sine spesialkontaktlinser.