banner

Førerkortkontroll

Kjører du bil? Uansett om du er en erfaren eller helt ny sjåfør bør du undersøke synet med jevne mellomrom. Undersøkelser viser dessverre at altfor mange bilførere ser for dårlig, noe som reduserer trafikksikkerheten både for sjåføren selv, passasjerer – og for medtrafikanter.

Førerkortattest fra optiker

Når du for første gang skal ta førerkort i klassene A, A1, A2, B, B1, BE, AM, S og T, kreves en egenerklæring om helse. Ved førerprøven må du fremlegge en attest fra optikeren eller lege på at du oppfyller alle synskravene for kjøring.

Førerkort og synsfelt

Når du kjører bil er et intakt synsfelt avgjørende for at du skal kunne orientere deg godt i omgivelsene og reagere normalt på ting som dukker opp i sidesynet. Det vil si den delen av omgivelsene som øyet oppfatter når både øyet og hodet holdes i ro. Tenk bare på farene ved for eksempel ikke å oppdage et barn som løper ut i veien, eller en kryssende bil.

Det er helt vanlig at synsfeltet rutinemessig blir undersøkt når vi skal utstede førerkortattest dette er en av metodene vi optikere bruker for å avdekke avvik i selve øyet, synsnerven eller synsbanen i tillegg til styrkesjekk, dybdebilder og trykkmåling. Alle disse testene er med på å finne ut tilstander med synet som ikke er like åpenbart ved en enkel styrkesjekk.

Til å måle størrelsen og følsomheten på synsfeltet bruker vi et instrument som kalles perimeter. Dette fungerer ved at vi tester lysfølsomheten med lysglimt av varierende intensitet i gitte punkter i synsfeltet.

Bærum Optikk har alt av nødvendig utstyr og kompetanse for å skrive ut en førekortattest.

Ved bestilling av time kan du si til oss at du trenger en førerkortattest, slik at alle deler av attesten blir utfylt når du er til undersøkelse.
Husk at det er livsviktig å se godt i trafikken!

NB: Førerkortattesten kan ikke være eldre enn 3 måneder når du skal ta oppkjøring.

Ønsker du flere detaljer kan du laste ned dette dokumentet: Forskrift om førerkort fra Lovdata