Øyepleie

For å opprettholde god helse er kosthold og livsstil to åpenbare ting vi tenker på. Dette gjelder også for øynene dine og deres helse. Kosthold og syn går hånd i hånd, og du ble sikkert fortalt da du var yngre at gulrøtter kunne gi deg bedre nattsyn. Den myten er bare sant til en viss grad. Gulrøtter inneholder store mengder vitamin A som er flott for å bevare nattsynet ditt. Gulrøtter kan imidlertid ikke gi deg bedre nattsyn enn normalt. Men hva annet kan du gjøre for å holde øynene ved god helse?

Regelmessige syn – og øyehelseundersøkelser

Det er alltid bedre hvis vi kan behandle plager og sykdommer så tidlig som mulig. Ved hjelp av regelmessige undersøkelser kan øyesykdommer som glaukom, diabetisk retinopati og aldersrelatert makuladegenerasjon (skarpsynet) oppdages tidlig. Disse øyerelaterte sykdommene kommer ikke med klare varselskilt, og for å sikre en tidlig diagnose er øyehelseundersøkelser et must.

Synsfunksjonen er også viktig å undersøke regelmessig fordi selv små visuelle defekter som ikke er korrigert, kan påvirke deg negativt ved at du får symptomer på overanstrengte og trette øyne.

Antioksidanter

Som jeg sa, gulrøtter er bra for øynene dine, men alle grønnsaker og frukt er åpenbart gunstig for helsen din. Imidlertid har flere forskningsstudier vist at blåbær er spesielt bra for øynene, da de har god effekt på nevroner i øyet. Antioksidantant anthocyaninene som finnes i blå bær har en antiinflammatorisk effekt. En studie er også antatt å bevise de gode effektene av anthocyaniner hos de som har risiko for synshemming grunnet makuladegeneraasjon.

Antioksidanter kan også forhindre fremtidige lidelser fordi kroppens celler blir angrepet av frie radikaler døgnet rundt. Frie radikaler er nedverdigende stoffer som forårsaker celleskade.

Så et balansert kosthold med mange antioksidanter kan ha en positiv effekt i forebygging av øyerealtert sykdomrisiko. Antioksidanter kan også forhindre fremtidige lidelser fordi kroppens celler blir angrepet av frie radikaler døgnet rundt. Frie radikaler er nedverdigende stoffer som forårsaker celleskade.

Forhindre dårlig sirkulasjon

Dårlig sirkulasjon er ikke bra for øynene dine. Røyking, luftforurensning og stress er tre viktige faktorer som svekker sirkulasjonen. De kan også øke mengden frie radikaler i kroppen. Forskning har også vist en sammenheng mellom røyking og økt risiko for aldersrelatert makuladegenerasjon (makula), grå stær og skade på den optiske nerven.

Solbriller

Et av de mest klassiske og elskede mote tilbehør er solbriller. I tillegg til å være et asseocior er solbriller også viktig for å beskytte øynene dine mot solens ultrafiolette stråler.

Men OBS, bare mørke glass uten beskyttelse kan være skadelig fordi pupillen utvider seg når det er mørkt og slipper inn mer lys.Så husk å velge solbriller som blokkerer både UVA- og UVB-stråling.

La øynene hvile noen ganger

Hvis du jobber mye foran en skjerm, anbefales det å ta pauser fra tid til annen. Uten pauser kan det være lett å glemme å blunke når du fokuserer øynene på nært hold over lang tid. Dette kan føre til overanstrengte og tørre øyne øyne som blir såre og vonde. En godt likt og god teknikk for å forhindre at øynene tørker ut og at du risikerer kramper i de indre øyemusklene er 20-20-20 regelen – hvert 20. Minutt ser du på 20 meters avstand i 20 sekunder.