Øyesykdommer

De vanligste øyesykdommene

Grå stær

De aller fleste mennesker over 65 år har grå stær til en viss grad. Grå stær er altså en veldig vanlig øyesykdom. Det vanligste symptomet er nedsatt syn som ofte kommer gradvis. Dersom synet er veldig tåkete, kan dette behandles ved å operere og bytte ut den uklare linsen i øyet med et klart linseimplantat.

Årsaken til at det er viktig at linsen i øyet er helt gjennomsiktig er for at tilstrekkelig med lys skal kunne nå netthinnen i bakre del av øyet, slik at du kan se klart.

Grå stær er som sagt vanligst hos eldre, men kan ramme mennesker i alle aldre. Noen barn kan også bli født med grå stær.

 

Grønn stær

Glaukom, eller grønn stær, er en fellesbetegnelse for en gruppe øyesykdommer som skader synsnerven. Synsnervens jobb er å overføre informasjon fra netthinnen til hjernen, der lyset som treffer netthinnen omdannes til et bilde i hjernen. Skader på synsnerven kan derfor gi dårligere syn, og grønn stær er i tillegg en av de vanligste årsakene til blindhet i den vestlige verden. Økt trykk i øyet, endringer i synsnervehodet og redusert perifert syn er eksempler på noen tegn og symptomer som alle typer glaukom har til felles. Om en pasient har to av disse tre, tyder det ofte sterkt på at det er grønn stær.

Det finnes ulike typer glaukom, derav blant annet kronisk glaukom, akutt glaukom, medfødt glaukom, og sekundært glaukom som oppstår som følge av andre sykdommer.

 

Aldersrelatert makuladegenerasjon (den gule flekk, eng. Age-related Macular Degeneration, AMD)

En av de vanligste årsakene til synsnedsettelse hos eldre personer er aldersforandringer i makula (den gule flekk), også kalt AMD.

Makula er den delen av netthinnen som gir deg skarpsynet ditt. Rundt makula har du et perifert og mer uskarpt syn (sidesynet).

En forstyrrende flekk sentralt i synsfeltet kan være et tegn på forandringer i makula. Du kan også begynne å oppfatte rette linjer som bøyde, og når du leser står ikke bokstavene helt på lik linje.

Keratokonus

Keratokonus er en øyesykdom som påvirker kornea (hornhinnen), og oppstår vanligvis i begge øynene. Sykdommen resulterer i at hornhinnen blir deformert og får en mer konisk form. Dette fører til irregulære astigmatismer som oppstår på grunn av at hornhinnens struktur svekkes etter endringer i kollagenfibrene i støttevevet.

Symptomer kan inkludere kraftig forvrengning av synet (ekstrem astigmatisme) med dobbeltsyn, tåkesyn (både på nært hold og avstand) og lysømfintlighet (fotofobi).

 

Øyebetennelser – Keratitt, Iritt og Blefaritt

Disse øyesykdommene er inflammatoriske og oppstår ofte på grunn av en infeksjon. Keratitt er en betennelse i øyets hornhinne. Regnbuehinnebetennelse, eller iritt, er en øyesykdom som påvirker iris. Blefaritt er en øyelokksbetennelse som er ufarlig, men den kan ofte være en langvarig og tilbakevendende plage.