banner

Synsundersøkelse for barn

Barnets syn, men ditt ansvar

Barn utvikler seg hele tiden, og synet er viktig for å oppdage verden de lever i. Derfor er regelmessige øyeundersøkelser for barn svært viktige, da nedsatt syn som ikke oppdages kan gi negativ opplevelse for barnet på skolen. Synet kan være hovedårsaken til nedsatt lese- og innlæringsevne, enten ved at barnet er langsynt eller har synsproblemer. Godt og uanstrengt syn i læringssituasjoner gjør det lettere å konsentrere seg. Har barnet nedsatt syn, vil det anstrenge øynene for å følge med. Tar du barnet ditt med til oss vil vi undersøke øynene grundig.

Når og hvor?

Første øyeundersøkelse/observasjon bør gjennomføres når barnet er er 6 måneder gamle og deretter når de er 4 år gamle. Deretter anbefales det regelmessige synsundersøkelser fra barnet begynner på skolen.

Hvorfor?

Syns undersøkelser for barn er viktige fordi brytningsfeil kan forveksles med dysleksi, samt at nærsynthet (nærsynthet) blir mer vanlig over hele verden, og dårlig nærsyn ( langsynthet) kan føre til at det blir vasnkelig å lære å lese og skrive for barnet.
Nyere forskning har vist en overdreven økning i nærsynthet i den yngre generasjonen i Øst-Asia. Forskere mener dette skyldes økt skjermtid.

Heia Norge!

Heldigvis har forskning også vist at norske barn tilbringer mer tid utendørs, og Norge er det eneste landet hvor nærsynthet ikke har økt i samme tempo som i andre land. Derfor er det viktig å fortsette å motivere barn til å tilbringe mer tid utendørs, da dagslys er den viktigste miljøfaktoren for å forebygge nærsynthet. Med regelmessige synsundersøkelser kan en optometrist følge utviklingen hos barnet og anbefale tiltak for å bremse utviklingen av nærsynthet.

Her er noen tegn på at barnet ditt kan ha dårlig syn

  • Har hodepine
  • Er anstrengt og sliten i øynene
  • Lukker eller holder over det ene øyet
  • Har dårlig konsentrasjonsevne
  • Unngår nærarbeid som lesing, skriving osv.
  • Myser eller sitter med rynket panne
  • Holder boken tett opp til ansiktet
  • Bytter om bokstaver, ord eller hele linjer ved lesing
  • Ikke klarer å henge med i timene

Hvordan?

Synsundersøkelser for barn gjør ikke vondt, og hos oss kan du føle deg trygg og sikker fordi vi har erfarne optikere som er vant til å jobbe med barn.

Men hvilke?

Og skulle det være at barnet ditt trenger briller, eller allerede bruker briller, finnes det mange fine barneinnfatninger som både er hodbare og fine å se på.Briller og/eller kontaktlinser for barn skal ikke være vanskelig å velge, men valget er veldig avhengig av barnet selv. Det vinnes for eksempel ingen aldersgrense for når et barn kan begynne å bruke kontaktlinser, dette er rett og slett veldig individuelt. En dagslinser er imidlertid et anbefalt valg, da de ikke krever rengjøring. Det finnes også spesielle barnebriller for ulike idretter som svømming og ballsport. Du kan lese mer om kontaktlinser for barn her.

Gjør en avtale for barnet ditt i dag.