banner

Tørre øyne

Øyne i ubalanse

At ubalanse i kroppen kan føre til ulike plagsomme symptomer, som tretthet og hodepine, er sannsynligvis ikke ny. Men visste du at ubalanse i tårefilmen kan forårsake tørre øyne? Tørre øyne er også vanligere enn du tror og påvirker globalt mellom 5 og 35 prosent av befolkningen, og risikoen øker med alderen.

Men hva er egentlig tørre øyne? Det høres ganske selvforklarende ut, men det kan også bety øyne som klør, øyne som renner, røde øyne eller det kan være årsaken til kløende kontaktlinser for eksempel. Mange vet heller ikke at de har tørre øyne, kanskje fordi mange av symptomene ligner allergisymptomer.

Så hva er tårefilmen, og hvorfor er det viktig? Tårefilmen er en tynn film på overflaten av øyet som er dekket av tårevæske. Den er der for å smøre øyet og forhindre at øyet tørker ut, den fungerer også som et forsvar mot infeksjoner. Så når tårefilmen er ute av balanse, er øyet ute av balanse.

Eksempler på faktorer som kan påvirke tårefilmen og dermed tårevæsken og forårsake tørre øyne kan være miljøet som feks tørr inneluft, alder, for mye dataarbeid, sykdommer, og noen medisiner (f.eks. betablokkere, antidepressiva, antihistaminer, neuroleptika, diuretika). Også sminke og falske øyevipper kan forårsake skade på tårefilmen.

For å få riktig behandling av tørre øyne, er det viktig å finne ut årsaken til plagene, og vi kan hjelpe deg med det. I en tørre øyne konsultasjon analyserer vi blant annet tårefilmen og tårevæsken. Vi sjekker også kjertlene i øyet for å vurdere kjertlenes status og funksjon. Undersøkelsen er smertefri.

Siden det finnes en rekke produkter for lindring av tørre øyne og behandling av tørre øyne, kan det selvfølgelig være vanskelig å finne den rette, derfor er det viktig å utføre en undersøkelse hos en spesialist. Du bruker kanskje allerede øyedråper for å lindre ubehaget ditt, men det er viktig å huske at øyedråper noen ganger bare fungerer som lindring symptomer på tørre øyne, og ikke som behandling av årsaken til tørrheten.

I en tørre øyne konsultasjon finner vår spesialist ut hva som er riktig behandling for deg, det kan være dråper, varmemaske eller øyesalve, noen ganger også en anbefaling om andre og mer inngripende behandling som øyeplugger og kortison behandling, og da kan vi henvise deg direkte videre til en øyelegespesialist.

Vurder derfor om noen av disse symptomene gjelder for deg,

  1. øyne som klør
  2. øynene kjører
  3. røde øyne
  4. eller kløende kontaktlinser.

Føles det som dette høres ut som deg, ikke nøl med å kontakte oss. Du kan også gjøre en avtale for øyeundersøkelse online hos oss her.