Skjulte tegn på synsfeil hos barn

Når sommeren er på hell er det tid for å gjøre seg klar for et nytt skoleår. Det er mye å tenke på og mye som skal være på plass til de første skoledagene etter ferien. En av de tingene mange kanskje ikke tenker på er nødvendigheten av å se godt når skolehverdagen er der.

Barn vokser raskt og forandrer seg – øyne og syn er ikke noe unntak fra denne regelen. Å gå på skole krever mye av synet uansett om det er hjemme eller på skolen. Å lære er en sammensatt prosess som involverer å lese, å skrive, å se på tavle, å se på skjerm og på iPad. Sport og lek krever også godt syn. Om synet ikke er helt som det skal kan barnet blir fort trett, ha vanskelig for å konsentrere seg og ikke minst lære saktere.

Det kan være lett å se at barnet har et synsproblem ved at det for eksempel skjeler, holde ting veldig nært eller klager på at ting er tåkete. De mindre åpenbare tegnene er vanskeligere å legge merke til.

Fire tegn som tyder på synsfeil hos ditt barn

De mister fort interessen

Synsproblemer kan være årsaken til at barnet ditt fort mister interessen for spill, prosjekter eller andre litt langvarige oppgaver.

De finner ikke igjen teksten på siden

Når barnet ditt leser enten for seg selv eller høyt, kan de ha problemer med å holde rede på hvor på siden de befinner seg. Mange bruker også fingrene til å følge linjene.

De unngår å lese eller gjøre andre ting som krever godt nærsyn

Barnet ditt kan unngå aktiviteter som lesing, tegning, skriving, spill på iPad eller andre ting som krever godt syn på nært hold. Barn kan være ubevisst på at synet er dårlig – mange kan mangle referanserammer til hva de skal se og forstår ikke at de ser dårlig.

De skakker på hodet når de leser/skriver

Dersom barnet ditt snur hodet til siden eller skakker på det når de skal se på noe som er rett foran, kan dette være et tegn på en styrkefeil, inkludert astigmatisme (skjev hornhinne). Å snu/skakke på hodet kan i det tilfellet hjelpe barnet til å se bedre.

Å teste synet er avgjørende Suksess på skolen har tett sammenheng med godt syn. Barn har derfor god nytte av jevnlige synstester. Optikere og annet helsepersonell som har erfaring med synsproblemer hos barn kan finne og anbefale riktig behandling tidlig. At et synsproblem avdekkes og behandles tidlig er viktig både i og utenfor skolen.

Dersom barnet ditt har problemer selv om synet er ivaretatt, kan det være andre årsaker til lærevansker. Synsproblemer forårsaker ikke lærevansker – det er to separate problemstillinger. Dersom du tenker på om barnet ditt kan ha et synsproblem er det lurt å kontakte optiker, annet helsepersonell. Det kan selvsagt være lurt å snakke med barnets lærere også.

Les mer her