Ungt sinn motvirker ikke svekket mørkesyn

Visste du at 40-åringer har mørkesyn som ligger nærmere 70-åringer enn 20-åringer? Selv om du er aldri så ung til sinns, er det viktig å ta forholdsregler i høstmørket.

Øyet slipper inn mindre lys når man blir eldre. En 40-åring trenger faktisk fire ganger så mye lys som en 20-åring for å lese en bok. Lesing er en ting, men hva med bilkjøring?

Fotgjengere uten refleks er svært vanskelige å få øye i høstmørket, og dette kan få fatale konsekvenser. Man blir også lettere blendet med årene. Mange nyere biler har svært kraftige billykter og blending fra motgående kjøretøy kan på regnfulle kvelder gjøre det vanskelig å se veien man kjører på.

Sterkt lys fra en lav høstsol kan også skape farlige situasjoner for godt voksne sjåfører. Har du for eksempel opplevd å bli blendet av sollyset når du kjører ut av en tunnel? Avhengig av farten, kjører du da mellom 25 og 50 meter i blinde. Desto eldre man er, er man mer avhengig av lys og mer utsatt for blending.

Ta forholdsregler Når du kjører i mørket, bør du ikke se direkte på møtende billykter. Prøv heller å holde blikket på kantlinjen på høyre side av veien. Husk også på å blende ned dine egne lykter. Nærmer du deg en bakketopp, eller på vei ut av en tunnel, så ta ned solskjermen i forkant om det er sterkt sollys.

Skitne bilruter vil selvfølgelig forverre blendingsproblemet. Sørg for å ha gode vindusviskere og vask bilrutene både på utsiden og innsiden.

Men ingen av disse tipsene har noen verdi om synet ditt ikke fungerer optimalt. Første bud er å ta en synsundersøkelse og sørge for at du har korrekt tilpassede briller eller linser. Et par solbriller, helst med polariserte glass, fungerer også godt for å unngå blending fra sollys. Det skader heller ikke å sørge for at brillene er rene.

Bærum Optikk er en faghandel med optikere som tilsammen har nærmere 100 års erfaring. I tillegg til å selge briller, solbriller og linser tilbyr vi også selvfølgelig synsundersøkelser og screeninger. Vi ønsker å være en rådgiver og er åpne for en uforpliktende prat med alle som stikker innom butikken vår i Claude Monets allé i Sandvika. Kom gjerne innom og rust deg for bilkjøring i både lav sol og mørke høstkvelder.